úterý 3. srpna 2010

Křečové žíly a biostimulace

Křečové žíly jsou rozšířené kličkovité, prodloužené, vinuté žíly se ztenčenou stěnou, obvykle s narušenými chlopněmi. Nejčastěji jde o povrchové žíly dolních končetin. V počátečních stádiích křečové žíly prosvítají pod kůží, ale jsou bez uzlů. V dalších fázích se žíly kroutí a brání tak průtoku krve.

Prvními známkami žilních změn mohou být unavené, ztěžklé a oteklé nohy ve večerní době, pocity napětí lýtek, svědění, brnění, pálení nebo bodání v nohách.U žen se obvykle příznaky zhoršují při menstruaci. Žíly, na kterých se vytvářejí varixy, postupně ztrácejí svoji pružnost. Tím, že se kroutí, brání normálnímu proudění krve. Vlivemzvýšenéhotlaku, kterýjedůsledkem nedokonalého a pomalého transportu krve v žilách, se žilní stěny roztahují a žilní chlopně se nemohou uzavírat. Při narušených chlopních se krev vrací zpět a dochází k městnání krve v žilách dolních končetin.
Při křečových žilách může docházet ke značným komplikacím, trombóze, zánětům, až porupturu křečové žíly a bércové vředy. V dlouhodobě oteklých dolních končetinách se totiž snižuje buněčný metabolismus, vracející se krev roztahuje nejmenší kapiláry a vede k nahromadění tekutin a později i barviva červených krvinek ve tkáních.

Mezi indikace chirurgické léčby patří bolest, kožní změny či kosmetické důvody. Po chirurgickém odstranění varixů i po sklerotizaci se však mohou tvořit varixy nové.
Žilní varixy nejsou léčitelné. Léčba je zaměřena na zmírnění obtíží azlepšení vzhledu. Onemocnění sevšak bude vracet, neodstraní-li se jeho příčina. Zlepšení stavu lze dosáhnout úpravoustravy, a to zejména jejím obohacením o vlákninu, vitamin C. Dále je třeba dodržovat dostatečný pitný režim, omezit sacharidy a konzervované potraviny, vyhnout se smaženým jídlům, soli, alkoholu a tabáku. Doporučujeme zařadit cviky
na prokrvení nohou (chůze, plavání, jízda na kole, ve volných chvílích procvičovat nohy – krouživépohyby v kotníku, zvedání špiček), v době odpočinku položit nohy do vodorovné, nejlépe zvýšené polohy, nosit neškrtivé oblečení a pohodlnou obuv. K lepšímu
prokrvení nohou přispěje sprchování střídavě studenou a teplou vodou. Doporučuje se vyhnout se vysokým teplotám(sauna, příliš teplé koupele).

Léčba biolampou Biostimul
Lepšího prokrvení a účinnější látkové výměny je možné dosáhnout pravidelnou biostimulací postižených oblastí. Biostimulace působí již na tzv. subbuněčné úrovni.
Biolampa urychluje tak syntézu kolagenu, který je nezbytný pro pevnost a pružnost cév a chlopní. Velký význam má i to, že světelná terapie biolampou přispívá ke zrychlení látkové výměny, která je právě ve varixech zpomalena, napomáhá proudění krve a brání tak jejímu městnání v žilách.
Aplikace Biostimulem se provádí 2- 3xdenně po dobu 10 minut na postiženou oblast, ze vzdálenosti 1- 2cm. Při aplikaci by měla být končetina ve vodorovné poloze. Začíná se pomalým krouživým pohybem směrem odzdola nahoru, od kotníku ke kolenu, od kolene k tříslům. Aplikace se ukončuje v oblasti třísla, kde se nechá biolampa 5 minut působit.

Biolampa Biostimul tedy dokáže s křečovými žílami účinně pomoci.